•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Detalji oglasa: Stavka Acmella oleracea - Toothache Plant
Objavljeno 29/12/2013 , 1800 pogodaka.
Detalji oglasa
Cena: RSD 150
Naslov oglasa: Acmella oleracea - Toothache Plant
Lokacija: Kruševac
Količina: 2
Zemlja isporuke: Srbija
Prodavac
Ime: Andrija
Telefon: -
Mobilni telefon: -
Opis stavke

Bukvalni prevod: zubobolja biljka. To je manji višegodišnji žbun poreklom iz Brazila. Glavni sastojak ove biljke je spilanthol koji izaziva intezivno lučenje pljuvačke i utrnjenje usne duplje, samim ti sprečavajući zubobolju. Po tom efektu je ova biljka i dobila ime. Zbog svojih sastojaka, osim za sprečavanje zubobolje koristi se i kao tradicionalni lek za mucanje, protiv stomatitisa (upala sluzokože usta) i kao diuretik. Listovi se koriste kao svež ili kuvani zeleniš, dodaju se u mnoga tradicionalna jela. Cvetovi su dosta jači od listova i širom sveta su poznati kao 'electric buttons'. Kuvari se trude da taj 'električni' ukus dodaju u jela i koktele. Takođe cvetovi mogu da se jedu sveži ili da se od njih pravi tinktura. Osim u kulinarstvu i medicini ovaj žbun se koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima, najčešće u kozmetici kože.
Ovaj žbun retko prelazi pola metra. Odlikuju ga listovi koji na suncu dobijaju bronzano-ljubičastu boju i cvast koja liči na oči. Cvast je crveno-žute boje, žuti deo su zapravo mnogobrojni sićušni otvoreni cvetovi dok crveni deo predstavlja pupoljke. Biljka cveta posle nekoliko meseci od sejanja pa se često gaji kao jednogodišnja vrsta. Voli sunce i polu-senku. Nažalost biljka umire ako je temperatura duže vreme ispod 0°C.
Sejanje: Semenke posejati po površini vlažnog supstrata, održavati umerenu vlagu. Klijanje obično počinje za nekoliko dana ali može trajati i do 2-3 nedelje. Seme koje je u ponudi je pre neki dan ubrano sa mojih biljaka i testirano je na klijavost koja je visoka.

Količina: 10 semenki

Berza biljaka