•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Detalji oglasa: Stavka Gaultheria procumbens - Teaberry
Objavljeno 29/12/2013 , 2163 pogodaka.
Detalji oglasa
Cena: RSD 150
Naslov oglasa: Gaultheria procumbens - Teaberry
Lokacija: Kruševac
Količina: 2
Zemlja isporuke: Srbija
Napomena o isporuci: Posle narudžbine kontaktiram kupca preko mejla. Se
Prodavac
Ime: Andrija
Telefon: -
Mobilni telefon: -
Opis stavke

Zimzelen, nizak i lekoviti višegodišnji žbun iz porodice erika (Ericaceae). Od ove biljke se dobija wintergreen ulje koje je jedan od najzančajnijih sastojaka u pastama, žvakama, lekovitim gelovima, kremama a u nekim delovima sveta se prodaje i sladoled za tim ukusom.
Biljka ima rizome preko kojih se širi, iz tih rizoma izlaze stabljike visine 8-12 cm. Listovi su zimzeleni i ostaju preko cele godine, u pazuhu listova pojavljuju se beli zvonasti cvetovi posle kojih se stvara plod crvene boje. Na biljci istovremeno mogu biti cvetovi i plodovi. Bobice su lekovite i imaju, kao i listovi, specifičan jak miris (nalik mirisu eukaliptusa ili mente). Plodovi ostaju preko cele zime na biljci. Osim što se jedu sveži, plodovi se prerađuju ili se dodaju u meleme i kreme.
Zimzeleni listovi se najviše koriste u medicini, kozmetici i ishrani. Mladi listovi se žvaću. Stariji listovi se fermentišu i koriste za pravljenje ulja. Biljka se sadi u kiseo supstrat koji uvek mora biti blago vlažan, ova biljka je otporna do zone 3 što znači da trpi do -39°C.
SEJANjE: Seme posejte po nakvašenom supstratu (čija je pH vrednost ispod 7 ili neki supstrat za azeleje koji se može naći u svakoj poljo-apoteci). Posudu nakon toga staviti u frižider na 3 meseca i redovno proveravati da se supstrat ne osuši. Nakon toga seme izvaditi iz frižidera i držati na toplom i svetlom mestu. Održavati umerenu vlagu. Sejance pažljivo rasaditi u kiseo supstrat i polako privikavati na direktnu svetlost. Ako sejanci ne porastu dovoljno do zime blago ih zaštititi ili ih držati u hladnoj prostoriji.
Semenke su sveže i ubrane su sa mojih biljaka.

Količina: 30 semenki

Berza biljaka