•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Saveti za podizanje zasada Paulovnije

SAVETI ZA PODIZANJE ZASADA PAULOVNIJE

Nakon tekst o uzgajanju, sadnji i održavanju tuja, sledi uputstvo za „podizanje zasada Paulovnije“. Većina će se pitati, zbog čega baš Paulownia. Odmah na početku ćemo navesti par razloga zbog kojih se u poslednje vreme sve češće podižu zasadi istoimenog drveta. Jedan od razloga jeste invazivan rast ovog drveta, što za sobom povlači mnogobrojne razloge za sadnu baš ove vrste. Dovoljno je reći da već u trećoj godini dostiže visinu od 15m (godišnji prirast do 5m), dok topola koja je poznata po brzom rastu, za isti period izrasta do 10m visine. To znači da ćemo za 7-10 godina imati drvo pogodno za seču od kojeg se može dobiti 1m3 drveta. Zbog lakoće i mekoće drveta (nema čvorova), u širokoj je upotrebi u drvnoj industriji. Usput moram pomenuti da je drvo visokokalorično, dakle idealno za ogrev. Poređenja radi, Paulownia daje 4.800Kcal, dok bagrem pruža 2.800Kcal, a o topoli ni ne treba pričati, tek 800Kcal. Sa druge strane, naziva se još i „fabrika kiseonika“ ili „pluća grada“, razmislite zbog čega. Npr. biljka stara 5 godina, za sat vremena oslobodi kiseonika koji je dovoljan za 60 odraslih osoba. Takođe, ubraja se u kvalitetne pčelinje paše, tj. medonosna je vrsta. Isto tako, list ovog drveta, koji dostiže 70cm u prečniku, koristi se za ishranu stoke. Nabrojali smo par razloga koji ukazuju na isplativost podizanja zasada Paulovnije, što i sami možete zaključiti. O samim troškovima podizanja zasada ćemo govoriti u daljem tekstu.

 

 

 

Konkretno, za podizanje zasada Paulovnije, koristi se Paulownia elongata, koja se pokazala kao najbolja od ostalih vrsta za plantažno uzgajanje. Detaljnije o uslovima koje zahteva ova biljna vrsta, načinima sadnje i daljeg uzgajanja biljke do dobijanja drveta spremnog za eksploataciju u daljem tekstu:

1. Odabir terena - Pre svega, treba birati teren gde se voda neće zadržavati, s obzirom da su Paulownie osetljive po tom pitanju. Takođe, teren sa visokim podzemnim vodama (barem 1,5m ispod zemlje) odmah otpada. Dakle, dobro ocedito, drenirano zemljište bilo to ilovača, ilovača sa peskom… ne zahteva ništa posebno. Zemlja ne sme biti kisela, pH zemlje treba biti između 5-9. Nadmorska visina ne bi trebalo da prelazi 700m.

2. Priprema terena zasadnju - Nakon što smo odabrali teren i poziciju budućeg zasada,isti teren moramo spremiti za sadnju sadnica. Prvo treba duboko uzorati parcelu. Potom, setvospremačem poravnati teren. Kako biste smanjili troškove, možete uzorati samo vrste gde će biti posađene sadnice.

3. Razmeravanje terena - Pre same sadnje, pa čak i pre postavljanja folije (zbog rastojanja), morate se opredeliti da li će se drvo koristiti u drvnoj industriji ili za ogrev. Drvo koje je planirano za preradu se sadi na rastojanju 4x4 jer je potrebno da biljke budu pravilno formirane. Eksploatacija se vrši između 7-10 godine (drveće se seče). Drvo namenjeno za ogrev se sadi na rastojanju 3x3 ili čak 3x2 i tada se eksploatacija vrši svake 3-4 godine. Trudite se da se budući zasad prostire na poziciji sever-jug, radi pravilnijeg formiranja biljaka. Nakon razmeravanja, pristupa se postavljanju folije i sistema za navodnjavanje.

4. Postavljanje sistema za navodnjavanje i folije na zemljištu - Zatim se u redovima gde će biti posađene sadnice razvlači zatamnjena folija, 60 mikrometara debljine, 1m širine, 3 godine postojanja na zemljištu. Ona obezbeđuje dovoljnu količinu vlage za rast sadnica, dok sa druge strane mlade biljke štiti od korova i trave. Uporedo sa folijom se postavlja i sistem, odnosno crevo za navodnjavanje kap-po-kap. Naravno, sistem za navodnjavanje podrazumeva da imate obezbeđen izvor vode, u suprotnom sadnice možete zalivati ručno što je možda jeftinije. Navodnjavanje i folija su potrebne do treće godine od sadnje. Nakon toga, biljke su dovoljno izrasle pa ih trava neće gušiti, a i korenov sistem je dovoljno razvijen da obezbedi potrebnu količinu vode. Priprema zemljišta i postavljanje folije, sistema za navodnjavanje mora biti završeno do polovine aprila, nakon čega se prelazi na sadnju.

5. Sadnja - S obzirom da se Paulovnija najčešće prodaje kao kontejnirana sadnica, sadnja je moguća tokom čitave godine, ali najbolja u proleće i to prošlogodišnje sadnice. Pre sadnje, treba priključiti sistem za navodnjavanje (4-5 sati) ili zaliti zemlju. Prilikom jesenje sadnje, sadnice nezavisno od veličine skratiti na 2-3cm od zemlje (čepovanje sadnica), odnosno nivoa do kojeg su bile posađene u saksiji. Razlog zbog kojeg se sadnice čepuju jeste da će iz takvih sadnica mnogo brže i robusnije izrasti izbojci nego iz neorezanih sadnica. Preporučljivo je rez premazati kalemarskim voskom. Rupa treba biti veličine u odnosu na korenovu balu sadnice. Sadnice se sade kao i svo drveće. Oko korena se postavlja sitnija i plodnija zemlja (može smeša humusa, baštenske zemlje, zemlje za cveće, malo peska), a sadi se na dubinu kao što je bila posađena u saksiji. Zemlja se oko sadnice blago nabije, a odmah nakon sadnje treba zaliti biljke. Zalivanje do proleća nije potrebno, osim u koliko tokom zime ne bude kiša i snegova. Tako posađene i orezane sadnice zatrpati zemljom (cele, čak i tih 2-3cm stabla koje viri iznad zemlje). Na proleće, nakon što prođe opasnost od mrazeva, nasutu zemlju razgrnuti u nivou zemlje u sadnoj jami. U koliko se odlučite za prolećnu sadnju, koja se obavlja u periodu april-prva polovina maja, ceo postupak je isti (dubina sadnje, orezivanje sadnica…) samo se sadnice ne zatrpavaju već se nakon sadnje zemlja poravnava sa zemljom u sadnoj jami. Nakon sadnje obavezno dobro natopiti zemlju.

6. Održavanje sadnica - Nakon što ste pripremili teren i zasadili sadnice, dolazi pitanje šta sad. Zaravo ništa specijalno, veći deo posla je završen. Nakon što su sadnice posađene, bilo to u jesen ili proleće, prilikom povećanja temperature sadnice se bude i kreću sa rastom. Iz odrezanih delova izbijaju izdanci (uglavnom 3-4), od kojih treba ostaviti najjači, a ostale odrezati. Najjači izdanak je onaj koji je krenuo iz najdubljeg dela sadnice, bez obzira na visinu. Takav izdanak će za godinu dana dostići visinu do 3m, što je dosta više nego da sadnicu nakon sadnje nismo orezali. Prve godine izdanak ne dirati. Sledeće godine, treba zakinuti sve niže zaperke (sitni listići u pazuhu velikih listova) do visine na kojoj želite grananje sadnica. Zalivanje je tokom prve dve godine obavezno, dok je u trećoj preporučljivo.

7. Seča i eksploatacija - Nakon par godina, biljke su spremne za eksploataciju. One biljke koje su namenjena za preradu se seku između 7-10 godine. Tada su visine oko 15-20m, što je u stvari i maksimalna visina ovog drveta i po isečenom stablu se u proseku dobije 1m3 drveta. Sadnice koje su za ogrev se seku svake 3-4 godine.

U proseku se od tri isečena stabla dobije 1m3 drveta. Seča podrazumeva sečenje stabla do zemlje. Idućeg proleća iz panja kreće nekoliko izdanaka, od kojih treba ostaviti jedan najjači i proces se ponavlja. Životnji vek Paulovnije Elongate je između 70 i 100 godina.

Prema grubim proračunima, za podizanje 1ha zasada Paulovnije, potrebno je između 3-4000e (uračunata cena sadnica, folije, sistema za navodnjavanje…). Cenu bitno menja veličina i starost (ovogodišnje ili jednogodišnje) sadnice, gustina sadnje.

Sada okvirno možete videti šta i koliko je potrebno za podizanje zasada Paulovnije, pa procenite da li je isplativo . Ne zovu Paulovniju džabe „drvetom budućnosti“. Stoga, u koliko imate neku neiskorišćenu parcelu koja je prazna, uz prve dve godine truda i malo ulaganja povratićete mnogo više i to vrlo brzo.

 

 

Komentari  

 
B. B.
#16 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeB. B. 17-05-2015 07:41
Kada izdanci pređu visinu od 2m, počeće da se stvaraju bočne grane, odnosno zaperci (na mestu gde je list pričvršćen za stabljiku). Zaperke treba uklanjati sve do visine na kojoj želite da se formiraju buduće grane, odnosno do visine na kojoj želite da se formira krošnja (tj. 3,5-4m kako ste rekli).
Citat | Prijavi administratoru
 
 
zeljko
#17 ODG: Saveti za podizanje zasada Paulovnijezeljko 04-08-2015 16:25
posaijoa sam 13 malih iz saksija,sjeme posijano u januaru,visina im je 30 cm,pitanje jel trebam sada da vrsim cepovanje u jesen ili u martu,nikako da ukapiram koje trbe cepovati,i ako i cepujem trebam li i ove da zagrnem sa zemljom,hvala na odgovoru
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Maja Simeonovic
#18 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeMaja Simeonovic 04-09-2015 19:29
Postovani,

Da li je obavezno oranje ili moze samo da se iskopa rupa dubine 80cm i sirine 60cm.

Hvala. Pozdrav.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#19 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeB. B. 08-09-2015 21:29
Oranje nije obavezno, ali bi dosta značilo nakon što bi koren ispunio sadnu jamu (odnosno, kako Vi kažete 60x80cm) i počeo da raste van iskopane rupe. Zemlja bi bila rastresitija, pa bi i koren bolje naporedovao, mada je i bez oranja sasvim izvodljivo.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
idriz1969
#20 pozzzzzidriz1969 14-01-2016 18:22
potrebna mi je pomoc...posadio sam 50tak komada sjemenki cisto iz radoznalosti i nikle su ali se desilo da su otisle visoko a tanke nemaju snage da se drze nego su zavaljene jel to stvara problem ili ne i sta dalje da radim???? pozzzz
Citat | Prijavi administratoru
 
 
viorel
#21 ODG: Saveti za podizanje zasada Paulovnijeviorel 17-01-2016 11:01
Koji se herbicidi mogu koristiti u zasadima paulovnije
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Zdenka
#22 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeZdenka 25-02-2016 15:23
Kad je paulovnija u pitanju, nemam neko posebno iskustvo u gajenju, no mogu primetiti da herbicidi nisu bas najbolje resenje, unistavaju svrsishodnost medonosne biljke, sta ona i jeste.
Mogu sa vama podeliti i pricu moje koleginice iz Kine, koja kaze da se piljevina prilikom secenja paulovnije potapa u vodu da prenoci i deci se ispire kosa sa tom vodom kako bi imali zdravo teme. Interesantan podatak.
Nase paulovnije su posadjene u duboko zaorane rupe, zalevane redovno, ostale "golaci" prosle jeseni, no bude se polako ovog proleca. Planiramo blago djubrenje, paznju kao i do sada i uspeh sigurno nece izostati.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#23 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeB. B. 28-02-2016 22:51
Hvala što nas pratite! ;-)

Pozdrav
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Milano
#24 TrzisteMilano 25-05-2016 22:35
Pozdrav,
da li je neko upoznat sa trzistem paulovnije, otkupom tj. cenom?
Pretpostavljam da se otkupljuje za gradju ali i za pelete i brikete? Postoji li neka okvirna cena na osnovu koje moze neki proracun da se napravi?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
NikolsaKejdz
#25 Paulownia BellissimaNikolsaKejdz 31-10-2016 19:36
Poštovani,
Radi istinitijeg informisanja, želeo bih da napomenem da je jedini hibrid koji može da preživi žestoke zimske uslove - Paulownia Bellissima i selkcionisan je za temperature do -26. Najveći razlog nepoverenja srpske javnosti u paulovniju upravo je izmrzavanje. Zato je ključno odabrati pravi hibrid i sertifikovane sadnice. Vi ste naveli da Elongata daje trećinu kubika, dok Bellissima daje ceo kubik u osmoj godini. Naravno, Bellissima je osetno skuplja od Elongate, ai kada ulažete bolje je potrošiti više ali imati sigurnost ulaganja.
Preporučujem sajt: **********
Na njemu se može videti još mnogo važnih stvari, a kao dopunu Vašem tekstu, dodao bih i primenu paulovnije za biomasu kroz pelet i sirovine za energane.
Hvala na ustupljenom prostoru.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Smilja
#26 Realizacija paulovnijeSmilja 07-11-2016 17:10
KOME SE MOGU PRODATI TRUPCI PAULOV,NIJE I KOJA JE CENA PO ‚1M3
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Smilja
#27 cena trupaca od paulovnijeSmilja 12-11-2016 15:31
Koja je cena trupaca od paulovnije? Ko to otkupljuje: Preprodavci koji to izvoze ili naše fabrike?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
vlada ...
#28 poulovnia savetivlada ... 02-07-2017 07:46
kupio sam jednogodisnju cepovanu pouloniju
zasadio sam je u maju dali bi trbao i ove godine da je cepujem i ako trba kad bi bilo najbolje pozz
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Poštovani/a,
Ukoliko se registrujete, CAPTCHA će biti uklonjena.
Berzabiljaka.rs


Sigurnosni kod
Osveži

Berza biljaka