•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Saveti za podizanje zasada Paulovnije

SAVETI ZA PODIZANJE ZASADA PAULOVNIJE

Nakon tekst o uzgajanju, sadnji i održavanju tuja, sledi uputstvo za „podizanje zasada Paulovnije“. Većina će se pitati, zbog čega baš Paulownia. Odmah na početku ćemo navesti par razloga zbog kojih se u poslednje vreme sve češće podižu zasadi istoimenog drveta. Jedan od razloga jeste invazivan rast ovog drveta, što za sobom povlači mnogobrojne razloge za sadnu baš ove vrste. Dovoljno je reći da već u trećoj godini dostiže visinu od 15m (godišnji prirast do 5m), dok topola koja je poznata po brzom rastu, za isti period izrasta do 10m visine. To znači da ćemo za 7-10 godina imati drvo pogodno za seču od kojeg se može dobiti 1m3 drveta. Zbog lakoće i mekoće drveta (nema čvorova), u širokoj je upotrebi u drvnoj industriji. Usput moram pomenuti da je drvo visokokalorično, dakle idealno za ogrev. Poređenja radi, Paulownia daje 4.800Kcal, dok bagrem pruža 2.800Kcal, a o topoli ni ne treba pričati, tek 800Kcal. Sa druge strane, naziva se još i „fabrika kiseonika“ ili „pluća grada“, razmislite zbog čega. Npr. biljka stara 5 godina, za sat vremena oslobodi kiseonika koji je dovoljan za 60 odraslih osoba. Takođe, ubraja se u kvalitetne pčelinje paše, tj. medonosna je vrsta. Isto tako, list ovog drveta, koji dostiže 70cm u prečniku, koristi se za ishranu stoke. Nabrojali smo par razloga koji ukazuju na isplativost podizanja zasada Paulovnije, što i sami možete zaključiti. O samim troškovima podizanja zasada ćemo govoriti u daljem tekstu.

 

 

 

Konkretno, za podizanje zasada Paulovnije, koristi se Paulownia elongata, koja se pokazala kao najbolja od ostalih vrsta za plantažno uzgajanje. Detaljnije o uslovima koje zahteva ova biljna vrsta, načinima sadnje i daljeg uzgajanja biljke do dobijanja drveta spremnog za eksploataciju u daljem tekstu:

1. Odabir terena - Pre svega, treba birati teren gde se voda neće zadržavati, s obzirom da su Paulownie osetljive po tom pitanju. Takođe, teren sa visokim podzemnim vodama (barem 1,5m ispod zemlje) odmah otpada. Dakle, dobro ocedito, drenirano zemljište bilo to ilovača, ilovača sa peskom… ne zahteva ništa posebno. Zemlja ne sme biti kisela, pH zemlje treba biti između 5-9. Nadmorska visina ne bi trebalo da prelazi 700m.

2. Priprema terena zasadnju - Nakon što smo odabrali teren i poziciju budućeg zasada,isti teren moramo spremiti za sadnju sadnica. Prvo treba duboko uzorati parcelu. Potom, setvospremačem poravnati teren. Kako biste smanjili troškove, možete uzorati samo vrste gde će biti posađene sadnice.

3. Razmeravanje terena - Pre same sadnje, pa čak i pre postavljanja folije (zbog rastojanja), morate se opredeliti da li će se drvo koristiti u drvnoj industriji ili za ogrev. Drvo koje je planirano za preradu se sadi na rastojanju 4x4 jer je potrebno da biljke budu pravilno formirane. Eksploatacija se vrši između 7-10 godine (drveće se seče). Drvo namenjeno za ogrev se sadi na rastojanju 3x3 ili čak 3x2 i tada se eksploatacija vrši svake 3-4 godine. Trudite se da se budući zasad prostire na poziciji sever-jug, radi pravilnijeg formiranja biljaka. Nakon razmeravanja, pristupa se postavljanju folije i sistema za navodnjavanje.

4. Postavljanje sistema za navodnjavanje i folije na zemljištu - Zatim se u redovima gde će biti posađene sadnice razvlači zatamnjena folija, 60 mikrometara debljine, 1m širine, 3 godine postojanja na zemljištu. Ona obezbeđuje dovoljnu količinu vlage za rast sadnica, dok sa druge strane mlade biljke štiti od korova i trave. Uporedo sa folijom se postavlja i sistem, odnosno crevo za navodnjavanje kap-po-kap. Naravno, sistem za navodnjavanje podrazumeva da imate obezbeđen izvor vode, u suprotnom sadnice možete zalivati ručno što je možda jeftinije. Navodnjavanje i folija su potrebne do treće godine od sadnje. Nakon toga, biljke su dovoljno izrasle pa ih trava neće gušiti, a i korenov sistem je dovoljno razvijen da obezbedi potrebnu količinu vode. Priprema zemljišta i postavljanje folije, sistema za navodnjavanje mora biti završeno do polovine aprila, nakon čega se prelazi na sadnju.

5. Sadnja - S obzirom da se Paulovnija najčešće prodaje kao kontejnirana sadnica, sadnja je moguća tokom čitave godine, ali najbolja u proleće i to prošlogodišnje sadnice. Pre sadnje, treba priključiti sistem za navodnjavanje (4-5 sati) ili zaliti zemlju. Prilikom jesenje sadnje, sadnice nezavisno od veličine skratiti na 2-3cm od zemlje (čepovanje sadnica), odnosno nivoa do kojeg su bile posađene u saksiji. Razlog zbog kojeg se sadnice čepuju jeste da će iz takvih sadnica mnogo brže i robusnije izrasti izbojci nego iz neorezanih sadnica. Preporučljivo je rez premazati kalemarskim voskom. Rupa treba biti veličine u odnosu na korenovu balu sadnice. Sadnice se sade kao i svo drveće. Oko korena se postavlja sitnija i plodnija zemlja (može smeša humusa, baštenske zemlje, zemlje za cveće, malo peska), a sadi se na dubinu kao što je bila posađena u saksiji. Zemlja se oko sadnice blago nabije, a odmah nakon sadnje treba zaliti biljke. Zalivanje do proleća nije potrebno, osim u koliko tokom zime ne bude kiša i snegova. Tako posađene i orezane sadnice zatrpati zemljom (cele, čak i tih 2-3cm stabla koje viri iznad zemlje). Na proleće, nakon što prođe opasnost od mrazeva, nasutu zemlju razgrnuti u nivou zemlje u sadnoj jami. U koliko se odlučite za prolećnu sadnju, koja se obavlja u periodu april-prva polovina maja, ceo postupak je isti (dubina sadnje, orezivanje sadnica…) samo se sadnice ne zatrpavaju već se nakon sadnje zemlja poravnava sa zemljom u sadnoj jami. Nakon sadnje obavezno dobro natopiti zemlju.

6. Održavanje sadnica - Nakon što ste pripremili teren i zasadili sadnice, dolazi pitanje šta sad. Zaravo ništa specijalno, veći deo posla je završen. Nakon što su sadnice posađene, bilo to u jesen ili proleće, prilikom povećanja temperature sadnice se bude i kreću sa rastom. Iz odrezanih delova izbijaju izdanci (uglavnom 3-4), od kojih treba ostaviti najjači, a ostale odrezati. Najjači izdanak je onaj koji je krenuo iz najdubljeg dela sadnice, bez obzira na visinu. Takav izdanak će za godinu dana dostići visinu do 3m, što je dosta više nego da sadnicu nakon sadnje nismo orezali. Prve godine izdanak ne dirati. Sledeće godine, treba zakinuti sve niže zaperke (sitni listići u pazuhu velikih listova) do visine na kojoj želite grananje sadnica. Zalivanje je tokom prve dve godine obavezno, dok je u trećoj preporučljivo.

7. Seča i eksploatacija - Nakon par godina, biljke su spremne za eksploataciju. One biljke koje su namenjena za preradu se seku između 7-10 godine. Tada su visine oko 15-20m, što je u stvari i maksimalna visina ovog drveta i po isečenom stablu se u proseku dobije 1m3 drveta. Sadnice koje su za ogrev se seku svake 3-4 godine.

U proseku se od tri isečena stabla dobije 1m3 drveta. Seča podrazumeva sečenje stabla do zemlje. Idućeg proleća iz panja kreće nekoliko izdanaka, od kojih treba ostaviti jedan najjači i proces se ponavlja. Životnji vek Paulovnije Elongate je između 70 i 100 godina.

Prema grubim proračunima, za podizanje 1ha zasada Paulovnije, potrebno je između 3-4000e (uračunata cena sadnica, folije, sistema za navodnjavanje…). Cenu bitno menja veličina i starost (ovogodišnje ili jednogodišnje) sadnice, gustina sadnje.

Sada okvirno možete videti šta i koliko je potrebno za podizanje zasada Paulovnije, pa procenite da li je isplativo . Ne zovu Paulovniju džabe „drvetom budućnosti“. Stoga, u koliko imate neku neiskorišćenu parcelu koja je prazna, uz prve dve godine truda i malo ulaganja povratićete mnogo više i to vrlo brzo.

 

 

Komentari  

 
Zdenko
#1 Sijanje PaulownieZdenko 19-12-2013 19:12
Molim vas pomozite
Posijao sam oko 100 sjemenki prije 12 dana u kupovnu zemlju i lagano posuo zemlje samo da pokrijem sjeme.Poprskao sam zemlju ručnom prskalicom i to činim svakih nekoliko sati da se zemlja ne osuši ali od nicanja još ništa .U čemu griješim
Hvala-
Citat | Prijavi administratoru
 
 
veljko
#2 moje iskustvo sa sejanjemveljko 19-12-2013 23:11
prosle zime sam nabavio seme iz novog sada,drzao u frizideru oko 3 meseca,posejao u humus u aprilu i posle 3 4 nedelje nikla je citava sumica . biljke su do oktobra narasle 30 do 40 cm u saksiji. na prolece ih sadim van. pozdrav svim ljubiteljima prirode i biljaka. veljko sa majevice.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Stjepan
#3 PaulowniaStjepan 24-03-2014 09:45
Poštovanje, interesira me sadnja paulownije elongate. Prvo imam nekoliko pitanja u vezi sadnje iz sjemena. Zanima me postupak prve godine, kako sam čitao po internetu sadnja iz sjemena se prvo odvija u teglama i tada se između visine od 15-20 cm može presaditi na vanjsku predviđenu površinu. Kada bih to učinio i složio sustav navodnjavanja zanima me kako ih zaštititi tokom prve zime a i narednih zima. Zanima me kada i koliko puta se vrši rezidba do korijena. S čime se ona i kada treba prihranjivati i špricati? Ako od Vas uzimam sadnice da li mi Vi osiguravate i kupnju tih debla nakon 8-10 god? Bio bih Vam jako zahvalan kada biste mi odgovorili na moja sva pitanja. Unaprijed zahvaljujem na Vašim cijenjenim odgovorima.
Lijep i srdačan pozdrav
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#4 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeB. B. 24-03-2014 20:16
Pre svega moramo naglasiti da www.berzabiljaka.rs nije rasadnik niti proizvođač, tako da mi ništa ne prodajemo već posredujemo između prodavca i kupca. Ukoliko Vas zanima određeni proizvod iz online prodavnice, možete kontaktirati prodavca na kontakt telefon koji stoji uz svaki oglas.

Prve godine, na proleće, seme se seje u saksije ili kontejnere za rasad (u tom slučaju se biljke ubrzo nakon nicanja presađuju u saksije) gde mlade biljke odrastaju prvu godinu. Sledećeg proleća biljke treba presaditi na stalno mesto, tj. prethodno pripremljen teren za podizanje zasada i ujedno ih treba odrezati na par cm od zemlje. Visinu na kojoj se režu sadnice videćete i sami. Biljka će na dnu stabla izbaciti par pupoljaka od kojih se ostavlja najjači koji će formirati buduće. Prve zime, biljke se štite tako što se zemlja nagrne oko korena, dok naredne godine bilo kakva zaštita nije potrebna (kad je reč o našem poručju, na primorju je rizik od izmrzavanja tokom prve zime znatno manji). Rezidba do korena se vrši jednom (nakon sadnje) ili evenutalno još jednom narednog proleća ukoliko su tokom zime nadzemni delovi izmrzli ili niste zadovoljni oblikom i veličinim biljke koja je zrasla tokom godine.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Zoranpaulownija
#5 paulovnijaZoranpaulownija 01-07-2014 17:24
Sadnice visine 20-25cm kod nas su 160.din. a sve dodatne informacije mozete dobiti na broj 065/tri,dva,jed an, 0, 2, 0, 2. Pozdrav
Citat | Prijavi administratoru
 
 
VM
#6 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeVM 20-07-2014 13:28
Ja imam 20 sadnica paulovnije posejane u aprilu a sada su na nekih 30-35cm.Da li mogu da te sadnice posadim na stalnom mestu sada,ne znam da li ce im smetati hladnoca u toku zime?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#7 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeB. B. 26-07-2014 20:47
Sada nije pravo vreme za sadnju, pre svega zbog vrućina i jakog sunca. Sadnice, pa čak i one jednogodišnje, zimu mogu provesti na otvorenom, neće izmrznuti. Dakle, najbolje je sačekati jesen pa potom posaditi sadnice, a zatim ih dodatno zagrnuti zemljom kako bi se dodatno osigurale od izmrzavanja.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
jelena jeca
#8 semejelena jeca 27-08-2014 20:34
moze li mi neko reci kada da oberem seme sa drveta,i kada da ih posadim.da li obrani seme ostaje u meuni do sadnje?hvala u napred
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#9 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeB. B. 28-08-2014 23:04
Problem je što se seme samo rasejava kada mahuna sazre, tj. puca i seme raznosi vetar. Idealno bi bilo kada biste mogli da pratite sazrevanje mahune, pa kada prva sazre i napukne, ostale oberete, stavite na papir i za par dana (kada se sasuše) će se otvoriti.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Boris
#10 Sadnja-navodnja vanjeBoris 31-08-2014 20:10
Interesuje me da li ima iskustava sa sadnjom na zemljištu na kome nije moguće navodnjavanje. Naime, parcelu imam ali ne mogu obezbijediti vodu
Citat | Prijavi administratoru
 
 
DraganBrcko
#11 I mene isto zanimaDraganBrcko 10-09-2014 12:31
Citat Boris:
Interesuje me da li ima iskustava sa sadnjom na zemljištu na kome nije moguće navodnjavanje. Naime, parcelu imam ali ne mogu obezbijediti vodu

Imam izdvojenu parcel na kojoj ne mogu da obezbjedim vodu.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
bojanignjatovic
#12 ODG: Saveti za podizanje zasada Paulovnijebojanignjatovic 11-02-2015 13:21
Da limoze paulownia da se gaji bez sistema za navodnjavanje? Koliko vode joj je potrebno?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#13 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeB. B. 12-02-2015 19:09
Pre svega, sistem za navodnjavanje omogućava biljkama sigurnu vlagu dok se ne ukorene, kao što je napisano u tekstu, negde do 3. godine od sadnje. Tako da, ukoliko se zadesi da godina bude sušna, sadnice se neće isušiti s obzirom da je navodnjavanje zagarantovano. Svakako, sadnice se mogu posaditi i bez sistema za navodnjavanje, ali postoji rizik. Da li će te godine biti dovoljno padavina kako bi biljke mogle da se razvijaju i ukorenjuju, pitanje je. Voda nije preko potrebna, paulovnija nije močvarna biljka, ali kao što smo pomenuli, postavljanjem sistema za navodnjavanje "osiguraće" se ukorenjivanje, napredovanje mladih sadnica će biti intenzivnije (između ostalog, kao i kod podizanja zasada neke druge vrste)...
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Lalabanat
#14 ODG: Saveti za podizanje zasada PaulovnijeLalabanat 05-04-2015 22:19
Citat Zdenko:
Molim vas pomozite
Posijao sam oko 100 sjemenki prije 12 dana u kupovnu zemlju i lagano posuo zemlje samo da pokrijem sjeme.Poprskao sam zemlju ručnom prskalicom i to činim svakih nekoliko sati da se zemlja ne osuši ali od nicanja još ništa .U čemu griješim
Hvala-

Seme ste trebali staviti u čašu,teglu,sa 1/4 vode,tu u toj sredini će proklijati za 7-10 dana,nakon toga se u pripremljenu zemlju vadi seme po sebe i polako,pažljivo sadi,sa lišćem na gore.
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Poštovani/a,
Ukoliko se registrujete, CAPTCHA će biti uklonjena.
Berzabiljaka.rs


Sigurnosni kod
Osveži

Berza biljaka