•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Saveti za sadnju i održavanje tuja

SAVETI ZA SADNJU I ODRŽAVANJE TUJA

Za razliku od prošlih tekstova gde smo govorili o poreklu, nezi i uzgajanju svake vrste zasebno, ovoga puta uvodimo novinu u našu „enciklopediju“. Konkretno, u ovom tekstu ćemo detaljno govoriti o sadnji, održavanju i svemu onome što je neophodno za pravilno uzgajanje ove vrste četinara, odnosno tuja. Nakon što ste pročitali tekstove, na našem sajtu, o uzgajanju svake vrste pojedinačno i nakon što ste utvrdili i odlučili koja tuja pogoduje odabranom terenu, prvo treba odmeriti prostor na kojem će biljke biti posađene kako biste znali tačan broj biljaka koje treba kupiti. Prilikom odabira sadnica u rasadniku, najbitniji je izgled i oblik biljke. Idealna veličina sadnica je oko 1m, nisu previše male i neće presporo rasti (što veća sadnica, to brži rast), a sa druge strane nisu prevelike tako da ne treba brinuti da li će se sadnice primiti.

 

1. 1. Sadnja tuja (sadnice sa golim busenom) se obavlja u rano proleće ili u kasnu jesen, odnosno u periodu mirovanja vegetacije, kada zemlja nije smrznuta, a temperatura je iznad 0C. Kontejnirane sadnice se u principu mogu saditi tokom cele godine i postupak je za njih isti. Prvo što trebate uraditi jeste odmeravanje rastojanja između sadnih jama. Ukoliko planirate formiranje zimzelene ograde, tuje se sade redno na rastojanju u zavisnosti od svake vrste. Jako je bitno da se ne pretera u razmaku, odnosno da biljke ne budu pregusto posađene jer kasnije neće moći pravilno da se razvijaju. Kada je reč o tujama koje su kod nas najzastupljenije, a to suThuja columna (stubasta, zapadna),Thuja smaragd (smaragdna), Thuja orientalis (istočna) one se sade na razmaku 70-80cm. Nakon što ste odmerili rastojanje, pristupa se kopanju sadnih jama. Jama treba biti nešto veća u odnosu na sam busen biljke. Npr. ako je busen prečnika 30cm, jama treba biti dubine i prečnika barem 40cm, odnosno sa svake strane treba ostaviti malo mesta, kasnije ćete videti i zašto. Idealna pH zemlje je 5-7, odnosno blago kisela zemlja. Na dno iskopane jame prvo treba staviti sloj stajskog đubriva. Preko toga se postavlja sloj zemlje koji je pre kopanja jame bio površinski ( ta zemlja je plodnija od one koja se nalazi dublje). Ovaj deo je izuzetno bitan jer ukoliko žile dođu u direktan kontakt sa stajnjakom, djubrivo ih može „izgoreti“ i oštetiti. Potom se postavlja biljka. Trudite se da što manje oštetite busen. Ukoliko neki deo korena štrči, slobodno ga možete odseći. Vodite računa da tuja bude uspravno posađena. Oko busena se dodaje humus koji treba dobro sabiti kako ne bi došlo do stvaranja „vazdušnih džepova“. Sadnice trebaju biti posađene na istoj dubini kao što su bile u rasadniku. Na kraju, oko sadnice napravite prsten kako se voda prilikom zalivanja ne bi razlivala. Po završetku sadnje, obavezno dobro natopiti zemlju.

2. 2. Zalivanje i đubrenje treba vršiti po potrebi, a to ćete vremenom i sami uočiti. Tuje obožavaju redovno zalivanje, „kupanje“ (orošavanje) ali pazite da ne preterate. Previše zalivanja i dugo zadržavanje vode oko busena mogu usloviti truljenje žila, što će se manifestovati odbacivanjem grana. Tokom leta, pogotovo kada su dnevne temperature preko 30C, zalivanje se vrši isključivo uveče, kada sunce zađe ili rano ujutro, pre svitanja. Okvirno, zemlju treba natapati svaka 2 do 3 dana. U proleće i jesen, kada su temperature nešto niže, padavine dosta češće, zalivanje nije neophodno kao leti. Bez obzira na veličinu sadnica, redovno ih treba zalivati prve godine. Kasnije, kada se sadnice prime, treba znati da male sadnice zahtevaju češće zalivanje, dok one starije ređe i obilnije. Kada je reč o đubrenju, tuje možemo đubriti prevrelim stajskim đubrivom koje se najviše preporučuje. Pored toga, može se koristiti veštačko NPK đubrivo kao i tečna đubriva. Stajsko đubrivo je idealno jer u većim količinama ne može naškoditi samoj biljci (dok sa veštačkim treba biti oprezan), a pritom uzevši u obzir da je i prirodno. Kod manjih sadnica (visine do 120cm) bacaju se 2 lopate po sadnici, dok kod onih većih i nešto više đubriva. Idealan period je tokom kasne jeseni i ranog proleća.

3. 3. Orezivanje je takođe bitan faktor koji utiče na izled biljaka pa i celokupnog vrta. Orezuju se 2 puta godišnje i to u proleće i kasno leto. Posebnog pravila oko orezivnja praktično i da nema. Biljke orezujete onako kako Vama odgovara. Prilikom formiranja žive ograde, biljke treba pustiti da izrastu do željene visine ograde pa ih potom orezati. Vremenom će se razgranati i formirati „zeleni zid“. Eventualno, nakon zime, možete ukloniti oštećene grančice.

4. 4. Zaštita u zimskom periodu - Štićenje biljaka tokom zime igra bitnu ulogu u uzgajanju ovih biljaka. Ne spominjujući manje, čak su i velike biljke u opasnosti prilikom obilnih snežnih padavina, kada mogu biti pokrivljene ili cele izvaljene iz zemlje. Da bi stesprečili narušavanje izgleda tuja, jedan od načina jeste spiralno obmotavanje biljke kanapom. Jedan deo kanapa se vezuje za samo dno biljke, za stablo, potom se spiralno obmotava oko cele biljke obuhvatajući i najmanju granu i na vrhu se vezuje. Drugi način jeste da biljku umotate npr. protivgradom mrežom i time sprečite nagomilavanje snega. Nikako ne koristite najlon! Pak, ukoliko imate veliki broj biljaka, svaki vid zaštite je besmislen i jedino što Vam ostaje jeste da redovno uklanjate, odnosno otresate biljke od snega.

5. 5. Sadnja tuja u posude. Tuje posađene u posudama svakako zahtevaju više pažnje i nege od onih u vrtu. Prvo na šta treba paziti jeste pravilan odabir saksije/žardinjere. Glavni problem kod tuja u posudama jeste prekomerno zadržavanje vlage. To možemo izbeći dobrim dreniranjem. Na dno saksije, kao prvi sloj, postavljamo krupniji šljunak, samo toliko da prekrije dno. Potom se stavlja tanak sloj sitnijeg šljunka i peska. Zatim se sipa zemlja, postavlja busen, nabija zemlja oko busena ( sve isto kao i kod sadnje u vrtu). Nakon sadnje obilno zaliti biljku. Biljku povremeno (piše na pakovanju koliko često) treba zaliti tečnim đubrivom. Što se tiče orezivanja, sastava zemlje, kao i zimskog štićenja, sve je isto kao i kod tuja u vrtu. Zalivanje takođe vršite po potrebi, odnosno kada vidite da se zemlja prosušila.

Okvirno, ovo su, nazovimo pravila, koja Vam mogu pomoći prilikom sadnje i daljeg uzgajanja ovih predivnih biljaka. Uslove uzgajanja pojedinih vrsta nismo spominjali jer je to već obrađeno u prethodnim tekstovima. Za bilo kakva pitanja, ostavite poruku u komentaru.

 

Komentari  

 
B. B.
#16 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaB. B. 03-03-2014 09:29
Orezivanje, tj. skraćivanje možete već sada uraditi. Nakon što ih skratite, počeće sa intenzivnijim grananjem tako da će popuniti sve "šupljine". Bitno je napomenuti da tuje jednom orezane po visini više ne rastu u visinu (ne toliko intenzivno kao ranije), već samo u širinu.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Ika
#17 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaIka 22-02-2015 16:39
dali se može izlečiti tuja koja se suši od vrha ka korenu,i kako?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Brankica
#18 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaBrankica 29-03-2015 16:20
Odlicni saveti!
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#19 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaB. B. 31-03-2015 18:36
Zahvaljujemo, kako na pohvalama, tako i na kritikama. ;)
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Saso Hiljadnikov
#20 tuja smaragdSaso Hiljadnikov 05-04-2015 14:23
Zelim pitati : zasto moje tuje iz unutrasnjosti stebla pozutevaju i vrhove listova imaju zlatno-zute boje
hvala vamunapred
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#21 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaB. B. 07-04-2015 13:47
Sada, nakon zime, tuje takođe odbacuju deo lisne mase (uglavnom iz unutrašnjosti). Ne kao listopadne biljke, ali se može primetiti. Što se tiče smaragdne tuje, za njih je karakteristično da se tokom proleća, kada krenu sa vegetacijom, na rubovima listova stvaraju zlatno-žute bobice, koje u stvari predstavljaju buduće svetove i plodove (seme).
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Anna
#22 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaAnna 26-10-2015 07:56
Memo lim vas da mi kazete koliko treba udaljiti tuju od septicke jame. Hvala
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#23 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaB. B. 26-10-2015 13:14
Poštovana, razmak od 2m bi bio odgovarajući.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Zeljko Popovic
#24 odrzavanje tujeZeljko Popovic 12-02-2016 14:58
Citat Ika:
dali se može izlečiti tuja koja se suši od vrha ka korenu,i kako?

Postovani,
u dvoristu imam tuju koja je visoka cca 6 metara i koja je pocela zimus da se susi od vrha ka korenu. Da li postoji lek ? Takodje me interesuje najcesci razlog zbog cega se ovo desava.
Pozdrav
Zeljko Popovic
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#25 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaB. B. 18-02-2016 10:00
Poštovani, kada je reč o već odrasloj biljci, da kažemo "drvetu", tada ne možete puno uticati kao kada se radi o mladoj ili tek posađenoj sadnici. Jedino što možete uraditi, a šta takođe nije garancija da ste problem rešili, jeste da skratite osušeni vrh, 20-30cm zdravog dela ispod osušenog, Treba napomenuti da tuja nakon toga neće više rasti u visinu istim intenzitetom, već će se više širiti u širinu. Razlog je takođe teško utvrditi, možemo samo nagađati upravo zbog toga s obzirom da je reč o odrasloj biljci. Kada posadite mladu sadnicu bilo u saksiju ili na otvoreno, pa već u početku ili tokom naredne dve do tri godine počne pokazivati znake koji ukazuju da joj nešto fali, onda Vam je jasno da morate promeniti možda poziciju na kojoj se nalazi biljka, učestalost zalivanja, previše prihrane i slično. U ovom slučaju je reč, o već formiranom drvetu, koje je godinama na istoj poziciji raslo bez ikakvih problema i sada se od jednom javlja problem.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
dario
#26 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujadario 23-02-2016 11:39
Poštovani!
U dvorištu imam zasađeno oko 10 smaragdnih thuja. Većinom su ujednačenog rasta, visoke oko 1,5 m, ali ima i manjih.
Postoji li način da ih ujednačim tj. šta bi se dogodilo kada bih sve odrezao na istu visinu?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#27 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaB. B. 23-02-2016 12:15
Poštovani, možete ih ujednačiti orezivanjem na visinu najniže tuje. Nakon orezivanja, one neće više intenzivno rasti u visinu već će se sve svoditi na zgušnjavanje krošnje, rasta u širinu. Dakle, nije greška niti štetno orezati ih po visini, ali nakon toga će ostati na približnoj visini, neće moći da izrastu previsoko i zato će biti gušće. Pozdrav
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Goran P.
#28 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaGoran P. 26-03-2016 12:12
Postovani,
Mogu li se tuje orezivati i sa bocnih strana kako bi se dobio lijep oblik stabla.
Hvala
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#29 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaB. B. 29-03-2016 12:06
Svakako da da. Tuje su idealne za orezivanje, odnosno oblikovanje u željenu formu. Pozdrav
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Daniela
#30 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaDaniela 17-04-2016 19:05
Zdravo. Imame tuja smaragd dali se koristi FE kao dodatak za prihranu i kako se koristi i u koliko. Hfala unapred
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Poštovani/a,
Ukoliko se registrujete, CAPTCHA će biti uklonjena.
Berzabiljaka.rs


Sigurnosni kod
Osveži

Berza biljaka