•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Saveti za sadnju i održavanje tuja

SAVETI ZA SADNJU I ODRŽAVANJE TUJA

Za razliku od prošlih tekstova gde smo govorili o poreklu, nezi i uzgajanju svake vrste zasebno, ovoga puta uvodimo novinu u našu „enciklopediju“. Konkretno, u ovom tekstu ćemo detaljno govoriti o sadnji, održavanju i svemu onome što je neophodno za pravilno uzgajanje ove vrste četinara, odnosno tuja. Nakon što ste pročitali tekstove, na našem sajtu, o uzgajanju svake vrste pojedinačno i nakon što ste utvrdili i odlučili koja tuja pogoduje odabranom terenu, prvo treba odmeriti prostor na kojem će biljke biti posađene kako biste znali tačan broj biljaka koje treba kupiti. Prilikom odabira sadnica u rasadniku, najbitniji je izgled i oblik biljke. Idealna veličina sadnica je oko 1m, nisu previše male i neće presporo rasti (što veća sadnica, to brži rast), a sa druge strane nisu prevelike tako da ne treba brinuti da li će se sadnice primiti.

 

1. 1. Sadnja tuja (sadnice sa golim busenom) se obavlja u rano proleće ili u kasnu jesen, odnosno u periodu mirovanja vegetacije, kada zemlja nije smrznuta, a temperatura je iznad 0C. Kontejnirane sadnice se u principu mogu saditi tokom cele godine i postupak je za njih isti. Prvo što trebate uraditi jeste odmeravanje rastojanja između sadnih jama. Ukoliko planirate formiranje zimzelene ograde, tuje se sade redno na rastojanju u zavisnosti od svake vrste. Jako je bitno da se ne pretera u razmaku, odnosno da biljke ne budu pregusto posađene jer kasnije neće moći pravilno da se razvijaju. Kada je reč o tujama koje su kod nas najzastupljenije, a to suThuja columna (stubasta, zapadna),Thuja smaragd (smaragdna), Thuja orientalis (istočna) one se sade na razmaku 70-80cm. Nakon što ste odmerili rastojanje, pristupa se kopanju sadnih jama. Jama treba biti nešto veća u odnosu na sam busen biljke. Npr. ako je busen prečnika 30cm, jama treba biti dubine i prečnika barem 40cm, odnosno sa svake strane treba ostaviti malo mesta, kasnije ćete videti i zašto. Idealna pH zemlje je 5-7, odnosno blago kisela zemlja. Na dno iskopane jame prvo treba staviti sloj stajskog đubriva. Preko toga se postavlja sloj zemlje koji je pre kopanja jame bio površinski ( ta zemlja je plodnija od one koja se nalazi dublje). Ovaj deo je izuzetno bitan jer ukoliko žile dođu u direktan kontakt sa stajnjakom, djubrivo ih može „izgoreti“ i oštetiti. Potom se postavlja biljka. Trudite se da što manje oštetite busen. Ukoliko neki deo korena štrči, slobodno ga možete odseći. Vodite računa da tuja bude uspravno posađena. Oko busena se dodaje humus koji treba dobro sabiti kako ne bi došlo do stvaranja „vazdušnih džepova“. Sadnice trebaju biti posađene na istoj dubini kao što su bile u rasadniku. Na kraju, oko sadnice napravite prsten kako se voda prilikom zalivanja ne bi razlivala. Po završetku sadnje, obavezno dobro natopiti zemlju.

2. 2. Zalivanje i đubrenje treba vršiti po potrebi, a to ćete vremenom i sami uočiti. Tuje obožavaju redovno zalivanje, „kupanje“ (orošavanje) ali pazite da ne preterate. Previše zalivanja i dugo zadržavanje vode oko busena mogu usloviti truljenje žila, što će se manifestovati odbacivanjem grana. Tokom leta, pogotovo kada su dnevne temperature preko 30C, zalivanje se vrši isključivo uveče, kada sunce zađe ili rano ujutro, pre svitanja. Okvirno, zemlju treba natapati svaka 2 do 3 dana. U proleće i jesen, kada su temperature nešto niže, padavine dosta češće, zalivanje nije neophodno kao leti. Bez obzira na veličinu sadnica, redovno ih treba zalivati prve godine. Kasnije, kada se sadnice prime, treba znati da male sadnice zahtevaju češće zalivanje, dok one starije ređe i obilnije. Kada je reč o đubrenju, tuje možemo đubriti prevrelim stajskim đubrivom koje se najviše preporučuje. Pored toga, može se koristiti veštačko NPK đubrivo kao i tečna đubriva. Stajsko đubrivo je idealno jer u većim količinama ne može naškoditi samoj biljci (dok sa veštačkim treba biti oprezan), a pritom uzevši u obzir da je i prirodno. Kod manjih sadnica (visine do 120cm) bacaju se 2 lopate po sadnici, dok kod onih većih i nešto više đubriva. Idealan period je tokom kasne jeseni i ranog proleća.

3. 3. Orezivanje je takođe bitan faktor koji utiče na izled biljaka pa i celokupnog vrta. Orezuju se 2 puta godišnje i to u proleće i kasno leto. Posebnog pravila oko orezivnja praktično i da nema. Biljke orezujete onako kako Vama odgovara. Prilikom formiranja žive ograde, biljke treba pustiti da izrastu do željene visine ograde pa ih potom orezati. Vremenom će se razgranati i formirati „zeleni zid“. Eventualno, nakon zime, možete ukloniti oštećene grančice.

4. 4. Zaštita u zimskom periodu - Štićenje biljaka tokom zime igra bitnu ulogu u uzgajanju ovih biljaka. Ne spominjujući manje, čak su i velike biljke u opasnosti prilikom obilnih snežnih padavina, kada mogu biti pokrivljene ili cele izvaljene iz zemlje. Da bi stesprečili narušavanje izgleda tuja, jedan od načina jeste spiralno obmotavanje biljke kanapom. Jedan deo kanapa se vezuje za samo dno biljke, za stablo, potom se spiralno obmotava oko cele biljke obuhvatajući i najmanju granu i na vrhu se vezuje. Drugi način jeste da biljku umotate npr. protivgradom mrežom i time sprečite nagomilavanje snega. Nikako ne koristite najlon! Pak, ukoliko imate veliki broj biljaka, svaki vid zaštite je besmislen i jedino što Vam ostaje jeste da redovno uklanjate, odnosno otresate biljke od snega.

5. 5. Sadnja tuja u posude. Tuje posađene u posudama svakako zahtevaju više pažnje i nege od onih u vrtu. Prvo na šta treba paziti jeste pravilan odabir saksije/žardinjere. Glavni problem kod tuja u posudama jeste prekomerno zadržavanje vlage. To možemo izbeći dobrim dreniranjem. Na dno saksije, kao prvi sloj, postavljamo krupniji šljunak, samo toliko da prekrije dno. Potom se stavlja tanak sloj sitnijeg šljunka i peska. Zatim se sipa zemlja, postavlja busen, nabija zemlja oko busena ( sve isto kao i kod sadnje u vrtu). Nakon sadnje obilno zaliti biljku. Biljku povremeno (piše na pakovanju koliko često) treba zaliti tečnim đubrivom. Što se tiče orezivanja, sastava zemlje, kao i zimskog štićenja, sve je isto kao i kod tuja u vrtu. Zalivanje takođe vršite po potrebi, odnosno kada vidite da se zemlja prosušila.

Okvirno, ovo su, nazovimo pravila, koja Vam mogu pomoći prilikom sadnje i daljeg uzgajanja ovih predivnih biljaka. Uslove uzgajanja pojedinih vrsta nismo spominjali jer je to već obrađeno u prethodnim tekstovima. Za bilo kakva pitanja, ostavite poruku u komentaru.

 

Komentari  

 
enes
#31 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaenes 14-05-2016 17:03
Pozdrav,zasadio sam pre par nedelja tuje. Pri dnu sam primetio crne fleke na listovima.. kako to da sprecim i da li to znaci da se ona susi ?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Pop
#32 Potreban savet u vezi sadnjePop 30-05-2016 13:41
Da li neko moze da mi objasni da li prilikom sadnje Smaragd tuje Razmak izmedju stabala treba da bude 70-80cm ili razmak ziemdju strana kupe u donjem delu. Pitam posto sam vec posadio par tuje na razmaku 1,20 ali od centra do centra. Hvala na pomoci!
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Mesaros Rasadnik
#33 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaMesaros Rasadnik 10-06-2016 13:11
Citat enes:
Pozdrav,zasadio sam pre par nedelja tuje. Pri dnu sam primetio crne fleke na listovima.. kako to da sprecim i da li to znaci da se ona susi ?

Ako su crne fleke u pitanju, ne znaci da se tuja susi. To je ostecenje od zivotinjskog urina. Verovatno imate macora ili muskog kera.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Mesaros Rasadnik
#34 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaMesaros Rasadnik 10-06-2016 13:14
Citat Pop:
Da li neko moze da mi objasni da li prilikom sadnje Smaragd tuje Razmak izmedju stabala treba da bude 70-80cm ili razmak ziemdju strana kupe u donjem delu. Pitam posto sam vec posadio par tuje na razmaku 1,20 ali od centra do centra. Hvala na pomoci!

Ako zelite da formirate zivu ogradu onda razmak izmedju stabala (od vrha do vrha) treba da bude 70-80 cm
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Miroljub
#35 Tuja ne pije voduMiroljub 29-08-2016 09:10
Poštovani.
Prvo što sam primetio da mi ostaje voda u jednoj od tacni, pošto su mi tuje u saksiji. KAsnije je počela da žuti od srednie ka periferiji. Još neke kreću da žute od sredine ka periferiji. DAli su mi u poljoprivrednoj apoteci više preparata da smućkam i isprskam tuje. Protiv pauka, gljivica itd. Da li je to uredu?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Tibor
#36 PoydravTibor 13-10-2016 07:08
U junu mesecu ove godine sam u rasadniku kupio Tuje veličine oko 160 cm i zasadio ih u saksije. Redovno smo ih zalivali i lepo su izgledale čitasvo leto bez obzira na vrućine! Pre oko dve nedelje primetio sam da unutar krošnje naglo žute i to porima sve veće razmere i sve se brže odvija. molim vas da mi odgovorite šta može biti uzrok i kako da im pomognem da se oporave. Razmišljam da ih presadim iz saksija u prostor bašte dvorišta!
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Jelena Blazevic
#37 Presadjivanje tuja iz saksijaJelena Blazevic 30-05-2017 14:32
Poštovani, odgajli smo 20 tuja u saksijama od sadnica od svega 30cm i sad imaju oko 1m. Do koliko mogu da ostanu u saksijama (u pitanju su saksije prečnika oko 50cm). Sve su u dvorištu. Hvala puno.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
sunčica124
#38 Sadnja tujesunčica124 18-04-2018 14:51
Pozdrav.
Želim da kupim tuju smaragd kod drugarice koja ima rasadnik. Međutim, primetila sam prošli put kada je komšinica uzimala da su tuje izvadjene bez busena. Dakle, kada je izvadila iz zemlje sva zemlja sa nje je spala. Inače je biljka bila zdrava, i lepo izgledala. Komšinica je posadila u saksiju, i one su se osušile.Da li je u redu kupiti takvu biljku? Milsim da se vidi koren pri kupovini. Ja planiram da ih sadim direktno u zemlju, u dvorištu.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#39 ODG: Saveti za sadnju i održavanje tujaB. B. 18-04-2018 18:31
Poštovana,
Kao što ste mogli videti, tuje se nisu ukorenile (primile) iz razloga jer su pretrpele veliki stres, kao i veliko oštećenje korena. Jedan od glavnih razloga zašto je bolje kupiti manju sadnicu jeste upravo to da se manje sadnice brže i bezbolnije oporavljaju od presađivanja. Dakle, ako se radi o malim sadnicama, recimo visine do 50cm, biljke mogu biti golog busena, sa jako malo zemlje. Što je biljka starija i veća, tako i zemlja oko korena treba biti sačuvana u što većoj meri jer to dosta utiče na ukorenjavanje, kao u slučaju koji ste opisali. Sve u svemu, najbolja opcija je kupiti kontejnirane sadnice (sadnice u saksijama) ili ako se radi o sadnicama golog busena, onda pogledati da li je dovoljno zemlje ostalo na korenu i kolika su oštećenja.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
NenadT
#40 Sadnja tujaNenadT 18-04-2018 20:27
Pozdrav. Zasadio sam 3 tuje u saksije pre nedelju dana. Dobio sam ih sa korenjem u platnenim dzakovima, i pri kupovini mi je receno da ih samo zasecem kad ih budem stavljao u saksije. Kada sam sadio isekao sam skalpelom dzakove, pomalo rasirio mrezicu i stavio u saksije sa novom zemljom. Da li sam pogresio i da li da ih vadim iz saksija, skidam mrezicu ili ce se korenje probiti? Cini mi se da nisu vise tako zelene...
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Elsie
#41 Saveti za sadnju i održavanje tujaElsie 17-01-2019 20:55
of course like your web site but you need to check the
spelling on several of your posts. A number of them are rife with
spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the truth however
I will surely come again again.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Hong
#42 Saveti za sadnju i održavanje tujaHong 18-01-2019 23:37
Its like you learn my mind! You appear to know
a lot approximately this, such as you wrote
the ebook in it or something. I feel that you simply could do with some percent to pressure the message house a bit,
but instead of that, that is wonderful blog. An excellent read.
I will certainly be back.

Look at my blog post :: clash royale latest hack version 9.24.7 download for android (Hong: pattern-wiki.org/.../...
Citat | Prijavi administratoru
 
 
www2.compassis.com
#43 Saveti za sadnju i održavanje tujawww2.compassis.com 21-01-2019 13:50
Hey would you mind stating which blog platform you're using?
I'm looking to start my own blog soon but I'm having a hard time choosing between BlogEngine/Word press/B2evoluti on and Drupal.
The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something
completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to
ask!

Stop by my page ... questions to ask a girl you like - www2.compassis. com: www2.compassis.com/.../...,
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Wilma
#44 Saveti za sadnju i održavanje tujaWilma 21-01-2019 14:31
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I do not know who you are but definitely you are going to a
famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

My web blog clash royale hack arena 3, Wilma: metrofood-wiki.foodcase-servic es.com/.../,
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Poštovani/a,
Ukoliko se registrujete, CAPTCHA će biti uklonjena.
Berzabiljaka.rs


Sigurnosni kod
Osveži

Berza biljaka