•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Musa cavendishii - Sobna banana

Musa cavendishii - Sobna/patuljasta banana. Iz Kine je na naše prostore preneta pre nešto više od dva veka. U prirodnom staništu ova biljka izrasta u „drvo“, dok se u našim uslovima uzgaja kao sobna biljka, što i sam naziv kaže. Visinu koju dostiže u sobnim uslovima iznosi 1,5-2m, dok listovi mogu biti dugački i do 70cm. Ukoliko biljka ima dosta svetlosti, izbacivaće listove sa crvenkastim flekama, što dodatno povećava dekorativnost same biljke. Izuzetno brzo raste ukoliko joj uslovi uzgajanja pogoduju. Uzgaja se kao i većina sobnih biljaka. S obzirom da dolazi iz pojasa tropa, temperatura na kojoj boravi biljka ne bi smela da pada ispod 15C, kada stopira rast, dok na nižim temperaturama umire. Ovu vrstu banane možemo tokom cele godine držati u zatvorenom prostoru, mada se preporučuje iznošenje tokom leta, kada biljka skuplja snagu za iduću zimu i nadoknađuje izgubljeno. Dakle, minimalna temperatura je 15C, što znači da biljka treba biti u grejanoj prostoriji. Bez obzira da li je vazduh suv, preporučljivo je povremeno orošavanje listova. Zalivanje umereno, kada se zemlja prosuši po površini. Iako biljka voli vlagu, treba biti obazriv u zalivanju jer previše vlage dovodi do truljenja korena što je i najčešći uzročnik gubljenja ove biljke. Ne treba je držati na promaji jer su listovi dosta krti i lome se usled najmanjeg savijanja. Za zemlju se koristi uobičajena zemlja za cveće, a presađuje se kada koren ispuni saksiju. Cavendishii zahteva dosta svetlosti. Preko zime je to problem jer su dani kratki i tmurni, pa je pogodno držati je pored prozora. Tokom leta, ukoliko je biljka iznešena napolje, nikako ne sme biti izložena direktnom suncu jer će dobiti opekotine po listovima. Tada treba biti u hladu, eventualno sa malo jutarnjeg sunca. Tokom leta i zalivanje treba povećati. Kao i sve banane pa tako i ova formira „lažno“ stablo, pa orezivanje nije potrebno. Jedino se uklanjaju osušeni listovi pri dnu biljke. Đubrenje se vrši tečnim đubrivom za sobne biljke. Inače, ova vrsta banane cveta i plodonosi jestive plodove. Može se desiti da cveta i u sobnim uslovima nakon 3,4,5 godina, nakon čega glavno stablo odumire i ostavlja dosta mladica. Ova vrsta banane se ne razmnožava semenom jer ne proizvodi seme, već isključivo mladicama/pelcerima koji izrastaju iz korenovih žila matične biljke. Ukoliko biljku redovno đubrimo, zemlja je plodna, biljka zdrava, tokom cele godine će puštati nove biljke koje izrastaju neposredno u blizini matičnog stabla. Nakon što mlade biljke dobiju 5-6 listova i 15-20cm visine, možemo ih odvojiti. Iz saksije treba izvaditi celu biljku i malo razgrnuti zemlju između mlade i matične biljke. Nakon što uvidite odakle izbija pelcer, oštrim nožem treba odseći mladicu sa delom korena matične biljke. Nakon toga, mesto reza se može posuti pepelom kako bi se sprečilo moguće razvijanje bolesti. Matičnu biljku potom treba vratiti u staru saksiju, dok odsečeni pelcer treba posaditi odvojeno.

 

 

Komentari  

 
sasa
#1 cenasasa 10-01-2014 19:01
Interesuje me cena sadnice ove banane cavandishii i dali saljete brzom postom
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#2 ODG: Musa cavendishii - Sobna bananaB. B. 01-02-2014 16:52
Sadnice potražite u našoj online prodavnici, ukoliko je trenutno ima u ponudi www.berzabiljaka.rs/prodavnica Berza biljaka se ne bavi proizvodnjom biljaka, dakle mi nismo rasadnik, već posredujemo između kupca i prodavca. Tako da cena sadnice kao i način slanja zavisi od odluke prodavca. Pozdrav!
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Vlada2
#3 Musa super dwarf cavendishVlada2 18-10-2017 20:28
Imam ovu sortu banane, stigla mi je sa drugog kraja sveta. Inače dosta je teško nabaviti biljku što zbog svoje retkosti ,što zbog ne slanja onog ko je uzgaja i drži, što zbog carinskih propisa i kada ulazi u zemlju. Kod nas je stvarno dosta retka biljka i imao sam mnogo sreće da je nabavim, jer je po meni lepša od većine drugih sorti zbog svojih zbijenih listova i niskog rasta, naravno i zato što radja jestive banane.
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Poštovani/a,
Ukoliko se registrujete, CAPTCHA će biti uklonjena.
Berzabiljaka.rs


Sigurnosni kod
Osveži

Berza biljaka