•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Aloe arborescens - Aloja

Aloe arborescens - jedna je od lekovitih i najpoznatijih aloja koje se uzgajaju kod nas. Potiče sa afričkog kontinenta, tačnije iz Južne Afrike. Manje više, sve aloje se uzgajaju na sličan način. Sukulentna je biljka. Dostiže visinu od oko 2m, mada veoma retko zbog stabljike koja je tanka, krta i lomi se usled težine rozete listova. Sadi se u supstrat koji je porozan, odnosno supstrat za kaktuse. Tokom sezone rasta, kada je biljka napolju (april - oktobar) treba biti u hladovini uz jutarnje sunce. Ukoliko je na suncu tokom celog dana dobiće smeđu boju. Zalivanje treba biti retko ali obilno. Naravno, kada su vrućine i biljci je potrebno više vode, 1 do 2 puta nedeljno. Bitno je da se zemlja između zalivanja dobro prosuši. Pre će propasti zbog prevelike vlage nego premalo zalivanja. Cveta od 3 ili 4 godine. Po dolasku hladnog vremena, zalivanje treba ukinuti. Biljku treba uneti u prohladnu prostoriju ( idealno 10C ) sa dosta svetla. Tada je možemo zaliti 1 - 2 puta tokom zime sa veoma malom količinom vode ili uopšte ne zalivati do proleća. Aloja se može uzgajati i kao sobna biljka. Tokom cele godine može biti u kući, preporučljivo na južnom i zapadnom prozoru gde ima dosta svetla ili leti napolju, a zimi u kući. Ukoliko biljka „zimuje“ u kući, zalivanje treba smanjiti u odnosu na leto kako bismo koliko je moguće stopirali rast. Zalivanje ne treba u potpunosti prekinuti jer je biljka na toplom, već samo umanjiti. U većini slučajeva, ako je biljka tokom zime u prostoriji koja se greje, nema period odmora i raste tokom cele godine. Zimi su dani kraći, a samim time ima i manje svetla. Tada biljka izbacuje svetlo zelene, tanke listove, a stabljika će se izdužiti. Iz tog razloga se preporučuje da biljka tokom zime bude na hladnijem, kada se i rast stopira. Veoma se lako razmnožava. Razmnožava se mladim izbojcima i reznicama. Vremenom, biljka iz korena ili na samoj stabljici izbacuje nove biljke koje možemo odvojiti i posaditi zasebno. Ne treba odvajati previše mlade biljke, tek nakon 8-9 meseci. Trik oko puštanja izbojaka je u tome da ako je biljka u manjoj saksiji, koren će pre ispuniti saksiju. Tako će krenuti da udara u zidove saksije i početi da izbija na površinu. Na svakom mestu gde izbije nastaće nova biljka. Tokom godina, donji listovi se suše, a novi izbijaju na vrhu. Tako se formira tanko i visoko stablo. Zbog težine listova, stabljika je sklona lomljenju pa je možemo iseći na više delova. Svaki deo posaditi zasebno. Vrh nekadašnje matične biljke takođe treba posaditi. Kao što je pomenuto na početku, listovi ove aloje su lekoviti i koriste se u medicinske svrhe.

 

Komentari  

 
voja
#1 lekovitostvoja 24-10-2013 07:48
Neznam da li je aloja arborescens zdravija od aloje vere, negde sam procitao ali neznam da li jeto li jeto i istina ? Ako neko zna neka mi da odgovor. pozdrav
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Gardener
#2 ODG: Aloe arborescens - AlojaGardener 19-11-2013 20:19
Pitanje je... Aloe vera se cesce koristi u medicini i za spravljenje kojekakvih preparata pa je mozda ona zdravija...
Citat | Prijavi administratoru
 
 
voja
#3 zdravija aloja arborescensvoja 28-11-2013 16:30
ako niste znali, zdravija je aloja arborescens od aloje vere, a aloja vera se vise uzgaja, jer planatazerima se vise isplati, jer aloja vera raste brzije i veca je za krace vreme u odnosu na aoju arborescens, pa plantazeri uzgajivaci pre uzgajaju aloju veru nego aloju arborescens. Inace arborescens je zdravija tj. ima vise lekovitih sastojaka. pozdrav
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Aleksandar Radović
#4 Aloja VeraAleksandar Radović 26-09-2014 15:24
Citat:
Prvi detaljan opis ove biljke dao je Dioscorides u periodu od 41. do 68. godine naše ere. Pisao je o biljci koja donosi miran san, čisti stomak, leči opekotine, zaustavlja krvarenje kod rana…Aloe, biljka veoma duge i bogate tradicije pripada porodici ljiljana(Liliaceae). Postoji oko 250 različitih podvrsta aloe. Najlekovitija među njima je Aloe Barbadensis Miller ili Aloe vera.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Katarina
#5 pomocKatarina 09-07-2015 11:05
Od decka sam na poklon dobila Aloju, ne znam koja je vrsta, gajim je u saksiji, nisam bila nekoliko dana kuci i neko je premestio sa prozora u sobu i vrh lista je pozuteo i poceo da se susi, sta da radim..?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#6 ODG: Aloe arborescens - AlojaB. B. 10-07-2015 20:01
Pre svega, možete li nam reći da li se radi o starijem listu koji se nalazi pri dnu biljke ili je reč o mladom listu? Ukoliko je list koji je počeo da se suši, odmah iznad zemlje, odnosno u podnožju biljke, nemate brige jer "donji" listovi jednostvno odumiru i suše se, dok mladi izbijaju na vrhu i tako formiraju, nazovimo, stablo. Ako se pak radi o mladom listu koji je tek izrastao, jedan od uzročnika može biti baš promena položaja i adaptacija na nove uslove (pre svega manje ili više svetlosti nego na prethodnom mestu).
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#7 ODG: Aloe arborescens - AlojaB. B. 29-08-2015 21:02
Citat Katarina:
Hvala Vam, u pitanju je stari list pri kraju.. kako da znam kada bi trebalo da je presadim?
Kada stablo postepeno pocinje da izlazi iz zemlje?
I kakva bi zemlja trebala da se uzme da bi je presadila?


Nema na čemu, trudimo se da pomognemo koliko možemo i znamo. :) Što se tiče presađivanja, morate odokativno proceniti da li je saksija za zamenu, mada treba uzeti u obzir da su aloje sukulentne biljke i ne zahtevaju previše prostora. U jednoj saksiji mogu biti 3-4 godine. Takođe, ništa im neće faliti ukoliko je saksija manja nego što im je potrebno. Siguran pokazatelj da je saksija mala jeste kada biljka počne da se obara prilikom naleta vetra i slično, to znači da je nadzemni deo daleko teži od korena i supstrata pa je i vreme za presađivanje. Zemlja u koju se sade jeste istog sastava kao zemlja za kaktuse, odnosno sukulente. Već napravljen supstrat možete kupiti na izložbama cveća, pa čak i u pojedinim cvećaram. Ako se odlučite da Vi mešate supstrat (što ja lično uvek radim, tako znam čega i koliko ima), otprilike razmera je sledeća: 40%- pesak, 20%- humus, 20%- obična baštenska zemlja, 10%- sitan šljunak, 10%- perlit. Ovo bi bila neka idealna kombinacija, mada će sasvim zahvalno rasti i ako pomešate samo pesak (npr. 40%), 40% zemlje za cveće ili koju već nađete i malo sitnijih kamenčića kako bi voda bolje oticala.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
ilija
#8 Alojailija 11-11-2015 17:52
Pozdrav
Aloja je pocela da slabi, postala je mekana i krivi se. kad sam je izvadio iz saksije primetio sam da korena skoro i nema. Sta da radim? Da li da je stavim direktno u vodu ili...?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#9 ODG: Aloe arborescens - AlojaB. B. 12-11-2015 10:47
Najbolje bi bilo kada bismo, pre svega, znali od čega je biljka počela da propada. Ako već kažete da korena skoro nema, prva asocijacija može biti da je biljka previše zalivana te je koren istrulio, dok druga, manje verovatna, jeste da je u saksiji bila neka štetočina koja je pojela koren. Nikako ne stavljajte u vodu jer će tada propasti skroz.

Ukoliko ste biljku već izvadili iz zemlje, koren isperite vodom, kako bi se sprali svi ostaci prethodnog supstrata. Ako uočite da su delovi korena sasušeni i prelomljeni, obavezno ih odstranite jer kao takvi neće imati nikakvu funkciju, već mogu samo prouzrokovati truljenje. Još bolje bi bilo da nakon toga koren isprskate rastvorom fungicida (koji se kupuje u poljoprivrednoj apoteci) kako bi se suzbila trulež koje možda ima. Nakon toga, biljku ostavite jedan dan "na suvom", dakle ne sadite je u zemlju i ne potapajte više, već je ostavite na vazduhu kako bi rane, koje su načinjene korenu tokom pranja, zasušile. Sledećeg dana biljku posadite u zemlju za kaktuse, bez obzira što korena skoro i nema. Kaktusi i sukulenti su poznati po tome da se lako ožiljavaju (kao kada biste uzeli pelcer iste te aloje bez korena i posadili kako bi se ožilio). Kada kažemo zemlja za kaktuse, mislimo na smešu zemlje koja pogoduje sukulentima i kaktusima, a ona bi trebalo da sadrži približno 60% zemlje (mešavina baštenske zemlje i kupovne zemlje za cveće), dok ostatak čini mešavina peska i sitnog kamenja, odnosno šljunak. Ili jednostavno možete kupiti već napravljenu mešavinu u nekoj od cvećara. Javite kako je prošlo spašavanje biljke i kakav je ishod svega.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Ana
#10 Aloe veraAna 19-02-2017 11:27
Molim Vas, recite mi sta je sa mojom aloe verom. Stablo i donji listovi su se osuili. Nije celo stablo, ali od prilike pola. Na vrhu ima novih listova, zelenih. Da li je trebam presaditi ili je nesto drugo u pitanju? Zalivam je jednom nedeljno, dobila sam je na poklon. Hvala unapred
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Poštovani/a,
Ukoliko se registrujete, CAPTCHA će biti uklonjena.
Berzabiljaka.rs


Sigurnosni kod
Osveži

Berza biljaka