•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Crassula ovata – Japansko drvo

Crassula ovata - Japansko drvo, drvo novca, krasula potiče iz oblasti Južne Afrike. Naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca. Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, skladište vodu). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primerci nešto ređi. Krasula cveta tokom zime, pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima. Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente (40% peska, 20% šumskog humusa, 20% zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak, perlit, lomljena cigla). Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje (oktobar-april) kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime. Temperatura u tom periodu ne sme padati ispod 0, jer će biljka izmrznuti, već je idealna oko 10C. Ukoliko biljci ne možete pružiti ove uslove, preko zime može biti i na toplom. Tada je zalivanje nešto češće. Ovaj vid uzgajanje se ne preporučuje jer u tom periodu biljka dobija izdužene i znatno slabije grane zbog nedostatka svetlosti. Nakon što prođu opasnosti od mrazeva, krasulu treba izneti u hladovinu, nikako na sunce. Iznošenjem na sunce, listovi će dobit opekotine što može uticati na dalji rast. Postepenim prilagođavanjem na direktnu sunčevu svetlost, nakon izvesnog vremena biljku možete izneti na direktno sunce. Sa iznošenjem biljke povećava se i zalivanje. Svakako i tada treba voditi računa i biljku zaliti tek kada se zemlja skroz prosuši, odnosno listovi postanu mekani, jer u suprotnom može doći do opadanja listova ili truljenja korena. Povremeno se može orezati kako bi dobili gušću i bujniju krošnju. Ne zahteva veliku saksiju, ali ukoliko joj obezbedimo veću saksiju uz dodatnu prihranu krasula će brže napredovati. Odrezane grančice se veoma lako zakorenjuju. Postoji dva načina razmnožavanja. Prvi je da odrežete grančicu (5-15cm), ostavite da se rez zasuši 2-3 dana i potom je posadite u smešu zemlje i peska (50/50) ili čist pesak. Zalivanje na 3-4 dana. Bitno je da zemlja nije uvek natopljena jer će reznice istruliti. Trebaju biti u hladu. Reznice će pustiti koren za nepunih mesec dana, kada ih možete posaditi zasebno u kvalitetniju zemlju. Procenat ožiljenih reznica je skoro 100%. Drugi način je razmnožavanje iz lista. List jednostavno treba otkinuti i položiti na zemlju. Za nepunih mesec dana, list će pustiti korenčiće u delu gde je bio pričvršćen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi računa da list bude ceo, odnosno odlomljen uz samo stablo. Ovim načinom razmožavanja dobijaju se mlade biljke, a procent je oko 50%. Stoga se preporučuje prva metoda. Prema verovanju (feng shui), biljku treba držati sa desne strane ulaznih vrata kako bismo imali više novca. Krasule su pogodne za bonsai.

 

 

 

 

Komentari  

 
dario
#1 nega biljkadario 28-07-2013 14:32
ovo japansko drvo je bas lepo.
ali ono raste i do tri metra i jaimam jedno koje negujem.
ali nije to obicno drvo nego drvo novca.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
tamara jovanović
#2 ODG: Crassula ovata – Japansko drvotamara jovanović 10-11-2013 12:29
KRASULA cveta od oktobra do marta
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Gardener
#3 ODG: Crassula ovata – Japansko drvoGardener 14-11-2013 10:53
I to sitnim belim cvetovima :)
Citat | Prijavi administratoru
 
 
BILJANAM
#4 ODG: Crassula ovata – Japansko drvoBILJANAM 26-02-2015 11:29
koja je cena krasule i kako doci do nje
Citat | Prijavi administratoru
 
 
sabina dolo
#5 ODG: Crassula ovata – Japansko drvosabina dolo 12-03-2015 17:23
Koja je cijena Krasule i gdje se moze nabaviti?
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#6 ODG: Crassula ovata – Japansko drvoB. B. 13-03-2015 13:21
Ponovo ćemo ponoviti, berzabiljaka.rs nije rasadnik, uvoznik niti slično. Mi se ne bavimo prodajom , već posredujemo između prodavca i kupca.

Ako ste zainteresovani za kupovinu biljke, semena, prateće opreme, pogledajte ponudu u našoj online prodavnici na berzabiljaka.rs /prodavnica i kontaktirajte kupca koji je izložio artikal koji Vas zanima. Pozdrav
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Poštovani/a,
Ukoliko se registrujete, CAPTCHA će biti uklonjena.
Berzabiljaka.rs


Sigurnosni kod
Osveži

Berza biljaka