•  

  • Besplatna registracija.
 •  

  • Mogućnost korišćenja foruma, direktorijuma i prodavnice.
 •  

  • Sticanje novih prijatelja i razvoj poslovnih veza.
 •  

  • Pozitivni rezultati.
Prednosti

Berza biljaka

Lithops - Živi kamen

Lithops, nama poznat kao Litops ili živi kamen pripada rodu sukulenata. Poreklo vodi iz Afrike. Ime je dobio od grčke reči 'Litops' što znači sličan kamenu. Od ostalih biljaka litopse najviše izdvaja izgleda, a isto tako i način uzgajanja. Svoj izgled kao i način života su uskladili sa okolinom i u potpunosti se stopili sa kamenjem. Sade se u propustan, mineralan (nehranljiv) supstrat. Pošto potiču iz sušnih predela gde kiša ne pada mesecima, litopsi si razvili sistem da vodu zadržavaju u paru listova. U periodu mirovanja, novembar-mart, žive u potpuno suvoj zemlji. Po dolasku hladnog vremena, početkom novembra, litopse unosimo u prohladnu prostoriju (oko 5 stepeni) sa što je više moguće svetla. Tada zalivanje obustavljamo. Dok su u zimovniku, litosi se 'presvlače' odnosno odbacuju stari par listova. Stari listovi se suše, biljka iz njih crpi vodu, a iz sredine izlazi novi par listova. Ako je biljka adekvatno negovana ona će se udvojiti, odnosno iz jednog para listova izaći će dva para, tj. dve biljke. Tokom marta biljke orošavamo vodom i nakon prolaska mrazeva iznosimo ih na što svetlije mesto. Tada počinjemo sa blagim zalivanjem. Za ovu biljku važi da je bolje ne zaliti nego zaliti, jer je veća verovatnoća da će koren istruliti nego što će se biljka osušiti. Nedostatak vode litops će pokazati smežuravanjem listova. Aktivno rastu od maja do jula, kada stagniraju zbog vrućina. Od spetembra do novembra nastavljaju sa rastom. Cvetaju krajem jeseni i početkom zime. Cvet je najčešće bele ili žute boje. Nakon cvetanja pojavljuje se čahura sa semenom kojoj treba par meseci dok sazri. Da bi smo došli do semena, čahuru je potrebno naprskati vodom kako bi se otvorili i izbacila seme. Isto tako i u prirodi funkcioniše. Kada padne kiša, semena čahura se otvara i izbacuje seme. Litopsi se seju u mineralan supstrat (što više neorganskih sastojaka) po površini. Nakon toga se zalivaju fungicidom i posuda se prekriva staklom ili folijom. Nakon nicanja većeg dela semena, posuda se otkriva, a mlade biljke se prskalicom zalivaju (zemlja ne sme da se osuši).

 

 

 

 

 

 

Komentari  

 
jela
#1 caojela 08-04-2012 15:27
voljela bi da mogu da nabavim ovaj lijepi kaktus u. u mom gradu ga nema. poz.svima
Citat | Prijavi administratoru
 
 
Miley
#2 CaoMiley 10-02-2014 14:28
Ima u Kragujevcu, na centru... :D
Citat | Prijavi administratoru
 
 
mira aleksic
#3 ODG: Lithops - Živi kamenmira aleksic 04-07-2014 14:54
moj zivi kamen se o susio sta treba da se uradi
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#4 ODG: Lithops - Živi kamenB. B. 05-07-2014 10:24
Ako se biljka osušila, tu više nema pomoći. Moguće da je počela da se "presvlači", odnosno menja stare listove. Pogledajte još jednom da li se ispod starih listova kriju novi.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
zarko
#5 ODG: Lithops - Živi kamenzarko 01-09-2014 18:37
kada se presadjuje, ako neko moze da pomogne. imam ga godinu dana i lepo se razvija i raste ali mu je sada saksija premala.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
B. B.
#6 ODG: Lithops - Živi kamenB. B. 03-09-2014 18:33
U principu, bolje manja saksija u kojoj će se supstrat pre isušiti, nego veća gde će se vlaga duže zadržati. Ako ste procenili da je biljci potrebno presađivanje, to treba izvršiti u rano proleće, pre iznošenja iz zimovnika, dok su biljke u fazi mirovanja. Presađuju se u saksiju za jedan broj veću (dakle, malo veća saksija će biti sasvim dovoljna). Nakon što biljku izvadite iz saksije, sa koren treba otresti sav supstrat, odnosno skinuti što je više moguće stare zemlje sa korena, ali u granicama da ne dođe do oštećenja, lomljenja... Nakon toga, biljku treba posaditi u pripremljenu saksiju. Supstrat u koji se presađuje svakako treba biti što porozniji (voda samo projuri kroz njega, brzo se suši) i ne previše nađubren. Odnosno, mešamo krupniji pesak (po mogućnosti kvarcni pesak ili nešto krupniji) koji će činiti 40% supstrata, dok ostatak supstrata čini zemlja za cveće, baštenska zemlja, ukoliko imate možete dodati malo perlita i eventualno zemlja iz krtičnjaka koja se dodaje u maloj količini. Nakon što se spremi supstar, bilju treba posaditi na istom nivou kao što je bila u prethodnoj saksiji. Zalivanje nakon 5-6 dana ili kasnije.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
zarko
#7 ODG: Lithops - Živi kamenzarko 05-09-2014 16:09
hvala
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Poštovani/a,
Ukoliko se registrujete, CAPTCHA će biti uklonjena.
Berzabiljaka.rs


Sigurnosni kod
Osveži

Berza biljaka